Staphorster stipwerk

Staphorster stip is ontstaan in Staphorst  zo rond begin 1900. Toen werd de kleding versierd met stippen en olieverf. Inmiddels is er een verf ontwikkeld op waterbasis en deze is ook wasbaar. De klederdracht word in Staphorst nog door ongeveer 600 vrouwen (2018) dagelijks gedragen. In de klederdracht ziet u kleur verschillen dit heeft te maken met de rouw periode. En zijn er oneindig veel verschillende patronen die gestipt kunnen worden. Elke Staphorster drukker heeft zijn eigen assortiment stempels.

Galerie de Voorst biedt de traditionele workshop en cursussen Staphorster stipwerk aan. Tijdens de workshop Staphorster stipwerk wordt u verteld hoe dit ontstaan is en wat de geschiedenis is van Staphorster stip. U kunt tijdens deze workshop aan de gang op een tas, kledingstuk of een houten voorwerp.

Tijdens de workshop kunt u gebruikmaken van de traditionele kleuren rood, geel, groen, blauw, wit en paars. De onderwerpen waarop gestipt gaat worden kunnen door ons aangeleverd worden of u kunt uw eigen onderwerpen meenemen naar deze workshop.

Wij hebben een ruim assortiment aan stempels waarmee u diverse patronen kunt maken tijdens deze workshop. Het is ook mogelijk dat u uw eigen Staphorster stip stempel maakt in een workshop en daarmee uw unieke patroon kunt stippen.

Workshop Staphorsterstip van 1 1/2 uur € 25.00 per persoon. Hierbij gaat u een tas of spiegel stippen

Workshop Staphorsterstip van 2 1/2 uur € 37.50 per persoon. Hierbij gaan we eerst 2 stempels maken en daarna gaat u op een tas of op satijn stippen.

Maar stipt u liever op een moderne manier en met andere kleuren dan is dat bij ons ook mogelijk. Voorbeelden hiervan zult u bij de foto's vinden.

Wist u dat wij ook speciale stempels laten printen met de 3D printer. En deze bij ons te verkrijgen zijn in de webshop: https://shop.galeriedevoorst.nl/index.php?route=product/category&path=219 in de shop zult u ook de verf vinden waar wij onder andere mee stippen en naast de geprinte stempels vindt u daar ook de traditionele stempels.

Staphorster stip is ook goed toepasbaar op glas en porselein. Hiervoor gebruiken wij een speciale glas en porseleinverf

Deze workshop kan zowel in ons atelier als op locatie gegeven worden. Het is ook mogelijk dat wij een demonstratie geven over Staphorster stipwerk.

Voor meer informatie over de Staphorster stip kunt u contact met ons opnemen.

Meer informatie over deze workshop