Staphorster stipwerk

Staphorster stipwerk is een traditionele kunstvorm die zijn oorsprong vindt in Staphorst, Nederland, rond het begin van de 20e eeuw. In die tijd werden kledingstukken versierd met stippen gemaakt van olieverf. Tegenwoordig is er een verf op waterbasis ontwikkeld die ook wasbaar is. De klederdracht, waarin Staphorster stipwerk prominent aanwezig is, wordt nog dagelijks gedragen door ongeveer 600 vrouwen in Staphorst (in 2018).

Een interessant aspect van Staphorster stipwerk is dat de kleuren variëren afhankelijk van de rouwperiode. Daarnaast zijn er ontelbare verschillende patronen die gestipt kunnen worden. Elke Staphorster drukker heeft zijn eigen assortiment stempels, waarmee unieke patronen kunnen worden gecreëerd.

Galerie de Voorst biedt traditionele workshops en cursussen Staphorster stipwerk aan. Tijdens deze workshops wordt u niet alleen verteld over de oorsprong en geschiedenis van Staphorster stipwerk, maar kunt u ook zelf aan de slag gaan met het stippen van een tas, kledingstuk of houten voorwerp. U heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de traditionele kleuren rood, geel, groen, blauw, wit en paars.

De onderwerpen waarop u kunt stippen kunnen worden aangeleverd door de galerie, maar u kunt ook uw eigen onderwerpen meenemen naar de workshop. Er is een uitgebreid assortiment aan stempels beschikbaar waarmee u tijdens de workshop verschillende patronen kunt creëren. Bovendien bestaat de mogelijkheid om uw eigen Staphorster stipstempel te maken in een workshop, zodat u uw unieke patroon kunt stippen. U kunt kiezen tussen het stippen van een tas, klompen of een spaarvarken.

Kortom, de workshop Staphorster stipwerk bij Galerie de Voorst biedt u de kans om kennis te maken met deze traditionele kunstvorm, de geschiedenis ervan te leren kennen en zelf creatief aan de slag te gaan met het stippen van verschillende voorwerpen.

Tijdens de workshop kunt u gebruikmaken van de traditionele kleuren rood, geel, groen, blauw, wit en paars. De onderwerpen waarop gestipt gaat worden kunnen door ons aangeleverd worden of u kunt uw eigen onderwerpen meenemen naar deze workshop.

Wij hebben een ruim assortiment aan stempels waarmee u diverse patronen kunt maken tijdens deze workshop. Het is ook mogelijk dat u uw eigen Staphorster stip stempel maakt in een workshop en daarmee uw unieke patroon kunt stippen.

Workshop Staphorsterstip van 1 1/2 uur € 30.00 per persoon. Hierbij gaat u een tas of een van te voren afgesproken item stippen.

Workshop Staphorsterstip van 2 1/2 uur € 40.00 per persoon. Hierbij gaan we eerst 2 stempels maken en daarna gaat u op een tas of op satijn stippen.

Dag workshop Staphorsterstip € 110.00. Hierbij gaan wij stempels maken en op verschillende ondergronden stempelen

Maar stipt u liever op een moderne manier en met andere kleuren dan is dat bij ons ook mogelijk. Voorbeelden hiervan zult u bij de foto's vinden.

Wist u dat wij ook speciale stempels laten printen met de 3D printer. En deze bij ons te verkrijgen zijn in de webshop:  https://shop.galeriedevoorst.nl/index.php?route=product/category&path=59_124 in de shop zult u ook de verf vinden waar wij onder andere mee stippen en naast de geprinte stempels vindt u daar ook de traditionele stempels.

Staphorster stip is ook goed toepasbaar op glas en porselein. Hiervoor gebruiken wij een speciale glas en porseleinverf

Deze workshop kan zowel in ons atelier als op locatie gegeven worden. Het is ook mogelijk dat wij een demonstratie geven over Staphorster stipwerk.

Voor meer informatie over de Staphorster stip kunt u contact met ons opnemen.

Meer informatie over deze workshop